Близькість посівної кампанії робить це питання особливо актуальним для українських фермерів. На що ж звертати увагу при покупці трактора і як визначитися з його параметрами? Спробуємо розібратися.

 

Сільськогосподарський трактор

1. Потужність трактора

Сьогодні на ринку широко представлені минитрактора потужністю від 10к

В цілому чіткою і загальноприйнятої класифікації, що таке трактор, а що таке - мінітрактор, на сьогоднішній день немає. Ми відносимо до мінітракторів машини потужністю до 50 к.с. Але потрібно розуміти, що в даному випадку приставка «міні» зовсім не говорить про слабкість або недостатньої продуктивності.

В цілому вибір сільгосп трактора залежить, насамперед, від оброблюваних площ. Якщо їх менше 5 га, то достатньо буде минитрактора до 20 к.с. Якщо більше - то тут вже стає питання того, чим саме ви займаєтеся і, відповідно, що краще купити - одну потужну машину або декілька менш потужних під різні завдання.

2. Привід трактора

Звичайно ж, повний привід для трактора - завжди краще рішення. Але, природно, такі машини і коштують дорожче. Якщо рельєф вашої місцевості не дуже різноманітний і складний, то і задньопривідний трактор цілком може впоратися.

Звертайте увагу також на потужність трактора. Якщо ви вибираєте мінітрактор до 20 к.с., то різниця в типі приводу буде дуже помітною. Відповідно, чим більше потужний і важкий трактор, тим менш відчутні відмінності між 4х4 і 4х2.

3. Виробник трактора

Багато починаючі фермери беруть нові китайські трактори. Їх низька ціна і досить сучасний дизайн відволікають від головного - ресурсу роботи і часу до першої поломки. Судіть самі: на ринку такої пропозиції, як китайський трактор б/у, немає в принципі.

Тому в разі обмеженого бюджету на покупку техніки, краще все-таки взяти б/у японський трактор. При вельми невисокою ціною (від 4 тисяч у.о.) в такій машині хоча б можна бути впевненим на найближчі кілька років, а то й більше.

Вибрати хороший трактор і не вилізти за рамки бюджету - не найпростіше завдання. Ми рекомендуємо перед покупкою поїздити на тракторі по полігону, розглянути всі деталі, щоб бути впевненим у правильності свого вибору.